Till årets sammanfattning - längst ner på sidan.

6/1

Resan är viktigare än målet. Från halvön vid Sundbyholm kom jag ut 20 meter i isen. Mötte sen hopfrusna isklumpar och vågade inte fortsätta.

Det finns inte tillräckligt öppet vatten i ån heller.

Kvällens iskarta visar att det antagligen inte gått att komma till Stora Sandskär i dag. Is från väster om Ridön och in mot Västerås.

Bild. Kajakens fö. Tjock is framför, innan öppet vatten..

7/1

Följde med Christer och Eva på en inköpsresa. Trevligt samtal med Petrus och hans fru.

Bild. Christer och Eva tittar på kajaken som ligger på Petrus bil.

10/1

En heldag i Christers garage. Fick ordning på linorna på Rockpool GT. Det gick inte att göra reporna mindre framträdande med de medel jag testade. Den blev renare i alla fall. Lite missnöjd blev jag när jag såg några krosskador på däcket. Den har ju varit på fabriken för översyn. På något sätt så är det positivt också. Jag kan fundera på hur jag ska laga skadorna. Christer putsade sin Frej som ser helt ny ut.

15/1

Nu har jag oljat min nya paddel jag vet inte hur många gånger. Oljan bara försvinner in i träet. Från att ha vägt under kilot, vilket är ok, väger den nu just över kilot Den här paddeln är av furu. Nästa ska bli en likadan fast av ask. Jag ska inte olja den här mer, någonsin.

19/1

Örnsbergs Kanotsällskap och Stockholms Paddlarklubb hade träning i Nälstabadet i Vällingby. Christer och jag gästade dem.

Jag använder min nya paddel. Smal så jag kan greppa över den överallt trots mitt handikapp. Den nya kortare längden känns hemtam.

Det är svårt för mig att göra en bra vanlig standardroll. Nästa gång ska jag tänka på handen som styr bladets vinkel så det går mer efter ytan. Buttelfly går åt båda hållen men inte alltid. Paddeln i armvecket är lika med comprende nada mode. Armbågskrok går nästan. Det råd jag fick av Martin tar jag till mig.

Christers Frej är självtömmande. Den har sån bananform så sittbrunnen är ovanför ytan när den ligger upp och ner.

Bild. Nälstabadet. Tre kajaker i bassängen

Några av deltagarna just som de kommit på vattnet.

Bild. Lappen där det står vad jag ska träna på.

9/2

Rollträning i Nälstabadet. Har med mig en minneslapp under linorna på däcket så jag kommer ihåg vad jag ska träna på.

Det blir väldigt påtagligt hur stel jag är. Annars går det varken bra eller dåligt men långsamt framåt. Det är kul att titta på Karin när hon visar andra, och mig, hur vi ska göra.

10/2

På lite kort varsel fick jag en plats i Västerås Kanotförenings bassängträning. Det gick inte alls bra. Jag var för okoncentrerad och slarvig. Side sculling tyckte jag gick bra. Det verkar fånigt att det inte finns ett svenskt namn. Kanske skulle grönländska beteckningen vara bättre. Standardroll fungerar. Armbågsroll går nån gång men jag kan ju knappt hålla i paddeln sådär. Stormroll är inte så svårt faktiskt.

13/2

Pagajkursen börjar om en vecka. Det är bäst att rita hemma så jag började. Det här blir mer en standardpaddel. 210 cm lång och nu mer än 8,5 cm bred. Jag måste nog rita om änden på bladet så det blir smalare.

I morgon kan jag börja fräsa ur skåran i en norsaq.

Bild. Ämnen till en paddel.

17/2

Bassängträning i Lögarängen med VKF. Nathalie och Emil var ledare. Roger och jag rollade och skötte oss själva. Mot slutet tog jag av mig flytvästen som blir lite i vägen, sen var det bara magen som tog emot.

Jag fick uppmuntrande ord från några andra men min inlärningskurva är nu ganska platt.

20/2

Pagajkurs igen. Något helt normalt bygge blandas med uppfinningsrika byggmetoder, ovanliga material och avancerade konstruktioner. Själv fick jag mycket tid och hjälp med bandsågen.

24/2

Rollträning i Västerås igen. Jag har glömt hur man gör butterfly till exempel men gör armbågsroll åt båda hållen och paddel rakt upp framför kroppen. Höll mestadels till i motionssimmarbanan men fastnade i repen. Det var lite för trångt i de andra utrymmena. Använder nu bara flytvästen vid försök till balance brace. Hann inte träna så mycket som jag ville. Tittade på när övriga gänget tränade på hand of god.

27/2

Kalle hade pratat med mig för några dagar sedan vilket ledde till att vi paddlade idag, Sven kom också. Det kändes lite ovan för oss alla såhär första paddlingen på säsongen.

Isen låg tjock och bärande närmast bryggorna. Halva yttersta bryggan längst ut var isfri så där gick det att lägga i. Vi kunde komma runt överallt. Längs åkanterna uppströms fanns olika grader av is i upplösning. Kalle och jag bröt bort isstycken som löste upp sig i mindre bitar och fyllde ett stort område i ån.

Bild. Kalle visar vilket skick isen är i.

------------


På kvällen pagajcirkel. Jag har limmat min paddel med fel lim tror jag så jag använde kvällen till att raspa på min norsaq. Jag har haft en dålig förlaga men fortsätter arbeta på kastträt i alla fall. Nästa gång blir det väl ett mer riktigt.

6/3

Jag har börjat göra en barnpaddel på pagajcirkeln. Hoppas något barn passar. Gör en vanlig paddel och några mer eller mindre användbara kastträn samtidigt. Som på ett riktigt jobb. Första halvtimmen har försvunnit innan termosen kommer upp på arbetsbänken. Sen är det dags att börja.

9/3

Besöker Allt för sjön. Tyvärr gick bussen till mässan enda dagen när Qajak Sverige inte hade någon rolluppvisning. Alla vita motorbåtar sammanföll till ett stort identitetslöst vacuum. Några båtar var svarta på ett fult sätt och någon båt var camouflagemålad på ett sätt som skulle göra den mer iögonfallande. Där fanns en flytbrygga med fasta stolar, parasoll och drinkbord. En rad bastutunnor men också gamla motorer. Fina träbåtar i olika grad av restauration och så kajaker. Jag uppehöll mig i Rebels mässutrymme där jag träffade Ostkustenkajak, Johan Wirsén och Hans från ÖSK.

Bild. Kajaker i Rebels utställning.

Överst Ilaga. Röd grönlandskajak tycker jag är vackert.

Nästa kajak är kanske en Husky .

Jara LV

Längst fram TOC.

Provsatt nya modellen Synq, 54cm bred och cirka 5 meter lång. Den har minimal höjd för mig och kortare överhäng. Lådformad profil vid sitsen. Skarpa slag skulle andra säga, bananform. En kajak för surf och lek. Liten sittbrunn.

Satte mig också i Toc och satt bättre i den än i klubbens Greenland T. Samma båt egentligen men Toc har liten sittbrunn. Kändes som däcket blivit lite högre.

Satt också i en vackert färgsatt Jara LV. Ser fram emot att provpaddla den fast ska jag ha en sån får jag nog banta min packning eller ta HV varianten. Ett annat sätt att packa skulle hjälpa .Långa saker bakom skäddan.

Efter att ha klämt på en norsaq med Rebels logga ett tag övertygade Hans mig om att jag måste äga den. Kom också hem med flera trevliga broschyrer, tidningar och kunskap. Ingen limpa.

Bild. Arrow Nuka GT.

Arrow Nuka GT

Hos Tahe lyste en Arrow Nuka GT. World of Kayaks hade flera kajaker men jag har fastnat i en annan kajakstil. Utan roder. WK 500 känns som en trevlig kajak i alla fall. Fast jag har bara provsuttit på land. Satt också i en Seabird Expedition 507, som jag paddlade i många år. Nya knästöden har blivit riktigt dåliga.

13/3

Pagajcirkel. Bandsågar⁄grovsågar en paddel och finputsar lite på min första mycket stiliserade norsaq. Jag har två paddlar på gång, en barnpaddel och en normal med en rätt platt bladprofil. Använder slipmaskinen hemma i trädgården i mellanperioderna. Plankan som jag fick leta fram från vinden på lokala sågen underkände jag vid närmare besiktning.

16/3

Besökte Nälstabadet. Träffade Karin och Martin bland andra. Det var ett tag sen jag tränade roll så jag orkade inte riktigt hela tiden vi hade till förfogande. Jag var tvungen att gå ur ett par gånger och upptäckte att jag måste simma om jag inte har flytväst. För första gången gjorde jag en roll med paddeln i armhålan. Upplever inte att så mycket fungerar men det finns nog en långsam utveckling. Det blir annorlunda att rolla tillsammans med andra som är bättre. Önskar mig tillbaka nästa vecka.

17/3

Sex klubbkompisar hyrde Kungsörs badhus för kamraträddning, flottöruppgång och roll.

Bild. Anna i Christers kajak.

Anna i Christers Frej.

Frej är en trevlig kajak att rolla.

20/3

Bara tre entusiastiska deltagare på pagajcirkeln idag. Flera pagajtillverkare var på HAV:s upptaktsträff. Hyvlar fram en norsaq men hyveln gick inte som jag vill på den paddel jag hade med mig. Vi håller alla på med flera paddlar samtidigt.

27/3

På pagajcirkeln börjar nya projekt dyka upp. Tre av oss har norsaq på gång. En kajakvagn börjar planeras och det talas om smörknivar. Jag hör frågan: "Hur många paddlar har du nu?" Kalle finlirar med sin aleutianska paddel.

Jag upptäcker att jag gör fula men hittills funktionsdugliga saker.

31/3

Sista gången vi hyrde Kungsörs badhus. Jag hade tur och fick ta med min egen Ilaga. På grund av plötsligt manfall blev vi bara 4 "badare".

Bild. Tre kajakare som tränar roll med flottör.

På bilden längst fram Martin sen Anette och Alena.

1/4

Jag fick plötsligt lämna återbud till en mälarpaddling med klubbkompisarna. När jag sen blev ledig på eftermiddagen så hade jag alla grejorna framplockade och vädret var fint. Jag tog en sväng på ån.

Vattenståndet var fortfarande högt och strömmen stark men sedan igår kom det bara vatten genom 3 helt öppna portar vid Rosenfors. Det gick att komma under broarna med en lätt bugning. Jag kunde paddla in på ställen där jag inte kunnat paddla tidigare. Där krasade kajaken plötsligt genom ett tunt islager. Tranor hördes på avstånd. Jag samlade plast. Chipspåse, omslag till en Center, ett par Coca-Cola-flaskor och en trasig plastburk. Klart att de som kastar skräpet har ett ansvar men de som säljer förpackningarna måste väl också vara ansvariga.

Till en början tog det emot mycket att paddla. Det släppte såsmåningom.

3/4

Pagajcirkel. Raspar min asp.

5/4

Nu är deras hemsida

borta. Trist.

Bild. Deltagarna sitter i ett tält. En karta ligger på golvet.

Navigation är temat här. Peder och Alena lyssnar på Pontus. 〈Arkiv MestUte〉

10/4

Jobbar på en lite bredare standardpaddel. Passerade idag skamgränsen för vikt, 1kg. Det finns fortfarande mycket trä att ta bort. Två gånger kvar på kursen.

14/4

Bassängträning med Havspaddlarna. Det var ett några veckor sedan jag tränade senast. Det fungerar inte bra och jag blir missnöjd och tänker att jag struntar i det här. Ser ändå fram mot nästa tillfälle. Det är något med slutdelen av bakåtlutade rollar som borde vara bättre. Skulle behöva något knäskydd i kajaken.

Testade Christers pagaj från pagajkursen. Bästa paddeln jag provat för framåtpaddling.

17/4

Christer och jag paddlade till Norrskär och träffade medlemmar i Västerås kanotförening. När vi startade drog vinden lite kallt runt öronen och krävde att jag tog på mig en neoprenluva under hatten. På tillbakavägen steg temperaturen till 17 - 18 grader och det blev tungt att paddla i torrdräkt. Inte närmaste vägen hem blev lite väl långt så här tidigt på säsongen.

På ön i Tegelviken skrämdes en trana upp av att vi kom nära. På samma ställe iakttog jag tranor i fjol. Vid Ridön hoppade jag till när tranor började trumpeta från ön.

Bild. Christer utanför Mälby Kråka.

-----

Sen direkt till pagajcirkeln. Idag bara 4 paddeltillverkare. En gång kvar på cirkeln.

20/4

Rockpool GT var på varv i carporten. Fick några gelcoatlagningar. Började ordna med en bättre sittkomfort. Han blev döpt till Älderman och så fick han en dikt.

Bild. Dikten på kajakens däck är I rörelse av Karin Boye.

21/4

Älderman fick fungerande knästöd. Originalen sitter i en helt omöjlig vinkel. Jag hade lite foam som jag skar till. Behandlade ytan med varmluftpistol och limmade fast. Limmet skulle fästa direkt enligt reklamen men lossnade när jag tog bort pressen efter en kvart. Nu sitter lårstöden med tvingar under natten.

Det gick att få till en bra färg att måla över lagningarna och bättra här och där. Från Biltemas sortiment hobbyfärg blandar jag rosa med himmelsblått.

-----

Tänkte det som en motionstur i Eskilstunaån. Det är som att komma ut på landet att komma till kanotklubben i Vilsta. Trots att jag åker mot centrum. Lugnet gjorde att jag paddlade i mycket långsam takt mot stan. Dagisbarn vinkade åt mig och jag åkte in till stranden för att prata. De skulle grilla korv fick jag veta. Av någon anledning kallade alla barnen mig för Hasse. Det går inte att diskutera med 20 högljudda dagisbarn. Det var trevligt ändå och inga barn trillade i vattnet.

Det var en paddlare ute med en Citius och vingpaddel. Han kommenterade att vinden tog tag i hans paddel. Det hade jag inte alls tänkt på, som paddlar pagaj. Däremot tog vinden tag i min olastade havskajak och jag fick kanta och mixtra med skäddan. Det tror jag inte Citiuspaddlaren behövde bekymra sig över. Det är olika kulturer. Han paddlar i kortbyxor och jag har vattentäta byxor och långkalsonger.

Inga tranor märktes i tranornas åkrök. Träden har börjat skifta till vårfärger. Temperaturmätaren i bilen visade 19 grader när jag åkte hem. Men det gick bra att ha kläder som nästan matchade vattentemperaturen. Vattnet är kallare än 13 grader skulle jag tro.

-----

Sista gången på pagajcirkeln. Jag kom hem med en bred paddel som omväxling. Ska bli intressant att testa den.

22/4

Klubbpaddling genom Eskilstuna. Berit, Hasse, Jan-Erik, Katja, Sven och jag genomförde turen. Vi lyfte förbi Stålforsbron. Jag fick in VKV-vagnen i Älderman. Upptäckte att man måste köra försiktigt i groparna. På väg över gatan välte ekipaget. Efter en stund fick jag ordning på eländet och kunde fortsätta. Paddlade sedan i lugn takt mot centrum. Trots att vi är eskilstunabor så blir det en ny upplevelse att se stan från ån. Rådhusbron är riktigt låg men det går att komma under. Träden som blommar i Stadsparken har nästan samma färg som min kajak. Vid gamla Gevärsfaktoriets lokaler höll Hasse på att dras mot ett vattenintag. Vi aktade oss för att komma för nära dammluckorna och gick sen upp för fika/lunch på gräsmattan närmast teatern.

Bild. Klosters kyrka och några kajakare.

Efter fikat paddlade jag så nära fontänen att kajaken blev täckt av små vattendroppar. Vid Tunafors fabriker upptäckte vi en tunnel 20 meter eller mer in i marken. Sen slutade den med en träkonstruktion som gjorde att det inte gick att komma längre. Jag kunde inte vända min långa kajak utan var tvungen att backa ut. Dammluckorna vid kraftstationen var stängda så det gick att paddla upp så lång som möjligt. Det var ändå en liten ström och fullt med sten att väja för. Hasse paddlade upp en bit i strömmen från kraftverket. Så var vi snart tillbaka i hemmavatten. Vi fick med oss några påsar skräp och några bollar på väg tillbaka till kanotladan.

Bild. En tunnel. I öppningen några silhuetter av kajakare.

28/4

Bassängträning i Västerås med Eskilstuna Kanotsällskap och Knut Faber som instruktör. Det var roligt. Måste kolla mer på Qajaq Rolls för jag har glömt hur man gör en armbågskrok. Målet var att träna på reentry. På slutet var jag så trött att det bara var att sluta.

Bildern tagen under vattnet. Jag sitter upp och ner.

5/5

Nu är det tiden mellan hägg och syren. Våren provoceras inte längre fram av höga temperaturer. 10 grader i luften och i vattnet. Inviger tuiliq för säsongen. Testar nya breda paddeln. Konstaterar att den nog är snabbare. Avslutar med att paddla nära badstranden i Vilsta och gör ett par standardrollar. Slutar sen av oro för att bli kall om huvudet. Men nu har jag börjat rolla utomhus. Får kylande motvind den lilla biten tillbaka till kanotladan.

9/5

Klubbpaddling på ån med temat paddla med din nya pagaj. Nio paddlare. Kallt och blåsigt.

Bild. Lars-Olov i sin kajak.

Lars-Olov

12/5

Träffade Thomas på ån och vi gjorde sällskap runt Skjulsta. Han berättade om Skärgårdsstiftelsen. Kanske jag blir medlem.

Vi skildes åt vid klubben och jag tränade kort på de enkla saker jag redan kan. Jag kom lite för nära badstranden och kände sand från bottnen virvla upp.

Det fungerar nu med ett lager kläder mindre.

14/5

I går fick jag för lite frisk luft så jag åkte till Vilsta på förmiddagen för att testa klubbens senaste tillskott, en Rebel Husky. I kväll ska jag vara med och hjälpa till med prova-på-paddlingen så det är också bra att ha paddlat kajaken innan man säger att den passar någon annan.


Snabbtest av Rebel Husky.

Det är en lätt och smidig kajak att hantera. Klubbens exemplar var en sandwich vilket är tyngsta modellen. Vet inte om den säljs längre. På Rebels webbsida står Sandwich Pro som tyngsta versionen. Den ser ut som en modern engelsk havskajak. Det är ovanligt många töjbara linor. Svär lite över det men det fungerar. Min pump kommer nära småprylluckan men det fungerar också. Något som ser ut som ett feltänk i utformningen vid luckan bak kan nog vara en fördel vid kyla och tjocka handskar.

Bild. Rebel Husky.

Lilla småprylsluckan framför sitsen kommer jag nätt och jämnt åt på grund av min mage men om den satt längre bak skulle den kanske vara i vägen för knäna när man ska i och ur. Jag tycker omedelbart att jag sitter bra i den. Efter ett tag så tänker jag att den passar någon med lite smalare bak bättre. Mot slutet av turen får jag känslan att sitsen sitter lågt och att mina fötter är högre upp. Jag stöttar mig mycket mot ryggstödet. På min lilla provtur får jag ingen träsmak eller domning. Husky är inte så initialstabil som jag är van vid från North Shore Atlantic, som jag paddlat mycket. Huskyn svänger lätt iväg från bryggan och jag får ett leende på läpparna. Vet inte vad som gör det. Den är omedelbart trevlig bara. Jag kantar den bara så mycket att vatten inte kommer in över sittbrunnen. Kapellet är av enklare slag och jag vill inte ha in vatten. Känner att det är lätt att kanta den mer. Så som jag paddlar den nu svarar den inte omedelbart på kantning men när den börjar svänga så svänger det rejält och det är inte svårt att få den på rätt kurs igen. Ibland när jag gjort något oövertänkt måste jag reflexmässigt korrigera med höften för det känns som jag tappar balansen.

Måste avbryta paddlingen på grund av lukten från en hägg som växer vid ån. Paddlar dit och ligger still en stund.

Kanske det är min glädje att få paddla som gör det eller så inbjuder kajaken till högre fart än vanligt. Innan jag kommer in i någon andra andning så har farten avtagit och blivit mer normal för mig. En vältränad paddlare lär kunna hålla hög turfart.

Det skulle vara intressant att låna den här kajaken när vi har räddningsövningar och annan liknande träning.


Prova-på-paddlingen gick utan problem. Det var många klubbmedlemmar som närvarade.

16/5

Kvällstur runt Nyckelön med EKS. En bäver hade fällt ett träd där vi ville fram och skapade problem för oss. Men det går att bada om man är rätt klädd. Karin följde med runt trots att hon bara paddlat lite i ån. Starkt gjort. Sven undrade hur det skulle gå för honom att ta sig runt men han kommer att paddla här många gånger på egen hand. Hasse beundrade naturen, regnbågsfärgerna på himlen och solnedgången.

Bild. Vi packar kajakerna och sätter på oss flytvästarna.

Efter fikapausen.

20/5

Christer och jag paddlar runt Sundbyholmsön trots väderprognosen regn och 16 grader. I stället blev det över 20 grader och solsken. Christer behövde inte sina poogisar. Tur för mig som annars varit för tunt klädd. Nu svettades jag i stället i torrdräkten. Testade sculling med kajaken Moster men vågade inte riktigt på högersidan.

Paddlade med min smalaste paddel och det går. Det gick att accelerera också då jag kom på hur jag skulle göra.

21/5

Provapåpaddling i sommarväder. Många deltagare.

22/5

Rolltränade utanför klubbens bryggor i ån. Fint väder. Ny vårgrönska. Sol. Fiskar som slår. Luddet från aspar som täckte ån i går hade drivit iväg idag.

När jag kom hem fanns ett nytt problem.

Hur får man dit ett Valleysäte i en Rockpoolkajak?

Bild. I kajaken ligger en sits som inte verkar passa. Bredvid kajaken ligger ett annat säte

23/5

Jag brukar ju paddla med när Fritidsklubben från Mälarsjukhuset kommer på besök. Det var trevligt som vanligt fast lite nervöst när alla skulle i kajakerna. En deltagare fick bada vid bryggan.

28/5

Bestämde mig lite för sent att paddla. Det är tisdag och provapåpaddling. När jag kom till bryggan är Kalle där och vi paddlar tillsammans. Efteråt i ladan ville flera stanna och prata. Där var Hasse, Christer, Peter och Lars-Olof, som varit instruktörer, Kalle ,jag och sen kom Johan. Jag kände att jag behövde hem till katterna och frun, som ville ha hjälp med hyllor i tvättstugan.

Min vanliga flytväst från Hiko sitter bättre än den till synes smidiga väst jag hade idag.

30/5

Kanotsällskapet med 10 kajaker paddlade i Marvikarna. Christer hade ordnat och administrerat. Kalle berättade om geologin och jag höll ordning på kön. Det är vackert, särskilt vid starten då solen lyste. Såg liljekonvalj, lom med ungar, vitkindad gås, fiskgjuse och en simmande snok. Kul att se gåsen på sitt rede när den försöker kroka till halsen så att det inte ska gå att upptäcka den.

Det var många som vandrade på stigar efter stranden och många som hyrt canadensare och försökte paddla rakt i vinden.

På tillbakavägen började det blåsa lite för mycket och bristande kajakvana hos några deltagare åstadkom en stund lite problem.

Bild. Två kajaker framför stenar som berg i vattnet.

1/6

Jag sökte aluminiumstänger på nätet. På plats på Bauhaus visade det sig sen att i verkligheten var stängerna 1 mm tunnare. Jag kom till slut därifrån med ett par aluminiumlister och hade tvingats tänka ut ett nytt sätt att få dit sitsen från Valley. Lite primitivt snickrade jag dit sitsen efter ett långt pillande, borrande, och svärande. Avstånet fotplatta sits går att justera i små hack och sitsen går att flytta framåt och bakåt. Men knästöden gör att sitsen fixeras i ett läge där sittställningen blir bra för mig. Nu sitter jag lite tight men det går att flytta fram fotplattan. Rockpools lösning på det här verkar bra och sitsen sitter där den ska utan att glappa på något sätt.

Bild. Valleysits i Rockpoolkajak.

3-4/6

Hade tänkt mig till Fagerön för att prova kajaken Älderman, Rockpool GT. Det skulle bli första tältnatten på säsongen.

För det första är det en rymlig kajak. Det som tidigare proppades in ligger nu och skvalpar.

Jag höll mig nära sydsidan/läsidan av Mälaren. Det skulle kunna vara möjligt, märkte jag, att bli omkullblåst. Jag burkade mot vindsidan och försökte luta mig framåt ibland för att inte bli så högt vindfång. Åska dundrade och jag gick iland och lärde mig sätta upp den billiga men funktionella tarp jag köpt från LOMO. När regnet slutat hade jag ätit så många smörgåsar som jag behövde och kunde fortsätta paddla. Vinden vred mot ssv och jag tänkte att det skulle vara för farligt att ta sig över till Fagerön. Jag letade efter en annan tältplats och fann en fin klipphäll men där var för många myror. Marken på öarna är full av stora stenar och omöjlig att tälta på. Jag paddlade vidare mot Fagerö och hoppades att vinden skulle avta, vilket den gjorde. Tog mig rakt in i viken på sydvästsidan. Jag var inte tillräcklig snabb att komma ur så tre vågor slog in i sittbrunnen. Ser en örn bli jagad av kråkor på andra sidan viken. Hinner äta och torka svettiga kläder och till viss del kajakens sits innan regnet kommer. Sen kommer åskan, som inte vill sluta. Tycker att jag känner elektriciteten. Genom en springa under ventilationstaket kan jag titta ut. Ser att en fästpunkt på tarpen släppt. Hör en båt men ser ingen i farleden.

Bild. En trollslända sitter på kajaken.

Fångade upp den här från vattnet när jag passerade. Sitter och torkar sig en stund.


Nästa dag.

När jag vaknade hade vinden vridit och låg nu på rakt in i min vik. Vågorna som slog mot stranden var större än igår. Jag skulle inte komma i utan att det kom in flera liter vatten i kajaken. Det gick inte att starta på land med uppdraget kapell och lyfta sig ut. Stranden tillät bara att jag klev i när kajaken låg på tvärs mot vågorna. Lösningen var att dra kajaken 25 meter över ön till en strand med platt vatten. Isen hade knuffat upp en vall till brösthöjd men lämnat en lucka för mig och kajaken.

När jag packat allt och skulle ge mig av hade vinden lugnat sig och vridit ytterligare och kom nu från väster. Jag kunde ta mig hem genom att följa norra mälarstranden. Det gick riktigt bra och jag njöt av solskenet. Motvinden inte besvärande. Jag vek söderut vid Aggarön. Jag paddlar nära stranden, plötsligt kommer en häger ut från en liten vik och vi är 5 meter ifrån varandra när hägern upptäcker mig och svänger. Strax efter håller jag ut lite från stranden eftersom jag ser en hona med ungar i släptåg. Det är en knipa och när jag kommer jämsides med ungarna så lägger de in den där superfarten de har. Jag tror de piskar sig fram med vingarna. De små minidunbollarna blir lika snabba som kajaken och mamma knipa måste flyga för att hinna med. Till slut vinner jag racet och ungskocken vänder. Jag paddlade förbi min ö och genom vassen söder om Nysslingen. Sen är Tegelviken lång och motvinden där känns välbekant.

Vatten kommer in i bakre skottet. Inte så mycket men vått toapapper är inte kul.

6/6

Nationaldagen tillbringade Christer och jag som vi brukar på Örnsbergs Kanotsällskaps Minimässa och Kajakprovardag.

Vi började med Kårerace. Jag kom efter ett tag på att det var roderpedaler och inte pinnstyrning. Jag kom sist i mitt första heat och 2:a i mitt andra. Segern var fullständig ändå eftersom jag inte välte mig eller någon annan. Christer hade tyvärr fått paddelförbud på grund av en sårskada. Han tjänstgjorde istället som min crew.

Vi pratade också med Dag Telemark som gör Enok Grönlandspaddlar. Han hade en supersnygg paddel, ganska lik i formen som den jag slöjdat själv. Men utseende, känsla och vikt......säger inte mer.

Vi lyssnade också på Johan Wirsén som berättade om hur han gör kajaker. Varför kajaker gör som de gör. Hur man gör en kajak som håller med mera.

Jag provade olika Rebelkajaker men avstod surfski och Tiderace plus en hel del annat.

Bild. Qajaq Sverige rollar.

Qajaq Sverige bjöd på en rolluppvisning.

Vi kunde ha varit med när klubbkajaker och paddlar auktionerades bort. Bengt Larsson på Örnsbergs Kanotsällskap tyckte den gula gick för billigt.

8/6

Rollträning. Nöter på butterfly.

Paddlade ett litet stycke med högre fart och bestämde mig sen för att ta Rockpool GT i morgon på klubbmästerskapet trots att det verkar bli mycket motvind.

Fick ju in vatten senast då jag campade på Fagerön. Smörjer nu in bakre luckan med listskydd som användes på bilar på 60-talet. Några få saker var bättre förr.

9/6

Bild. Hanan Lars-Olof och Hasse.

Eskilstuna Kanotsällskaps klubbmästerskap. Det går inte för mig att paddla fort. På vägen tillbaka mot Sundbyholm hade jag möjlighet att komma före Marianne och Peter som paddlade deras K2:a. Mötte Roger som var på väg ut igen i den hårda vinden. Han undrade om det fanns några efter mig. Jag ville gå i mål men sa att jag skulle komma efter honom. Efter målgång och ett prat vid bryggan med Marianne och Peter så gav jag mig av efter Roger. Mötte Peter E som gick i mål. Jag blev förvånad när vattnet nu blev i det närmaste platt. Det kom ett par mycket intensiva regnskurar. Mellan regnskurarna blev ljuset så väldigt ovanligt, både intensivt och diffust. Jag var antagligen för ofokuserad och såg inte de som hjälptes åt att komma mot målet. Resultatet blev att jag paddlade hela sträckningen igen, åt andra hållet. Efter att jag kommit halvvägs fick jag telefonsamtal att alla var på land men de undrade var jag var. När jag kom ut i Blacken började vinden så intensivt igen. Det gick i alla fall att komma framåt. Sjön var någon gång för mycket. Siktade sen på halvöns udde vid Sundbyholm. Ett nytt regnmoln närmade sig och vinden tog fart igen. Det var klart besvärligt att komma i lä under halvön. Det kändes bra att många stannade kvar och väntade.

Daniel vann i en Citius 55. Marianne fick vandringspriset Fina Fisken. Jag kom i mål efter 1 tim 30 minuter.

Den stora Rockpoolkajaken blev ibland lite svår att hålla på rak kurs olastad och i det här vädret. Det var bra att jag hade min smalaste grönlandspaddel. Använde den ibland i hela sin längd för att snabbt komma upp i vind. I motvinden lutade jag mig framåt och satte i paddeln långt fram.

Såg att båda bakre skotten är otäta.

11/6

Provapåpaddling. Paddlar mest runt med Anki i trivsamt tempo. Sen kom förkylningen som efterspel på klubbmästerskapet.

22/6

Jag har funderat över om jag ska klä in Ilaga med liggunderlägg under däcket för att få bättre tag med mina knän. Karin och Martin rådde mig till det i vintras. Det finns tydligen också duktiga rollare som hellre sitter löst.

Jag har också undrat var Älderman/Rockpoolkajaken läcker.

Idag var min förkylning såpass att jag tog mig till kajakladan för att titta närmare på kajakerna. Orkar inte paddla än.

Fick ett genombrott i mina funderingar på Ilagan idag då jag såg Eiichi Itos sida Storm On. Ett block foam skärs till och stabiliserar mina lår. Jag tror inte jag behöver ta bort sitsen. Den är nog så bra den kan bli för mig. Dessutom är den hal vilket hindrar att jag fastnar. Tog mått på hur stort block jag behöver.

Sen släpade jag fram Rockpoolkajaken. Försökte se var vattnet kommer in i bakre skotten. Hällde vatten i skäddaboxen och det försvinner sakta men kommer inte ut någonstans. Fästena för linorna på däcket verkar inte släppa igenom vatten, inte heller lucksargarna mot däcket. Skarven mellan över och underdel ser hel ut. Återstår att byta luckorna. Tog mått på dem.

Nu är det bara hem och beställa.

25/6

Vi i klubben samlades vid Vilstaladan för att lyssna på Jonas som berättade om effektiv paddling. Det blev lite frågor och diskussion om det och så ställde Jonas upp och paddlade med oss. Jag var glad att jag kunde paddla överhuvud taget. Anna och jag tog det lite lugnt och paddlade inte hela varvet heller. Mattias kunde inte låta bli att rolla en stund efter paddlingen. Han är duktig. Efteråt mycket snack i ladan. Jag tog hem Ilaga för fix. Ett skumblock har kommit på posten.

27/6

Sitter i kajaken och planerar hur skumblocket ska formas. Får ett infall och provar med en bit liggunderlag i alla fall. Bygger på med flera lager i mitten under däcket. Knäna kommer på var sida om klossen. Pressar med knäna tills limmet torkat.

Testar i ån. Det har inte blivit svårare att gå i eller ur. En liten snok simmar mot mig och så under kanotbryggorna. Jag såg den första gången för några dar sen. Det blir inte självklart för mig att använda de nya knästöden på ett bra sätt. Det får jag lära mig. Tappar paddeln med ena handen när jag är upp och ner. Beter mig avigt och måste byta grepp mitt i rörelsen. Har med mig den lista på olika rollar jag hade i bassäng i vintras. Nu är jag inte lika duktig längre. De rollar som jag inte lärt mig att klara enkelt kan jag nu inte alls. Det blir helt tätt runt sargen men rinner in runt ansiktet så både tröjan och byxorna blir våta. Det är en fin dag. Vattnet ser grumligt ut men några droppar som kommer i munnen smakar bra. Innan jag går ur på bryggan sitter jag stilla i kajaken en lång stund.

Luckorna till Rockpoolkajaken har kommit. Efter att jag smörjt in den bakre ovala luckan går den att sätta dit. När jag trycker på plasten bakom luckan fjädrar den in och jag ser hur luckan trycks ut. Det är tätt. Ska bara leta efter en lina så att jag kan binda fast luckan vid kajaken.

28/6

Rollträning. Att balance brace fungerar på ena sidan räknas som en framgång.

Bild. Ilaga På bryggan.

Ilaga blev opkonst när dekalerna försvann.

29/6

Rollträning. Lyckades med en butterfly. Höll mig nära bryggorna. Måste gå ur och simma.

30/6

Kanotsällskapet paddlar till Ridön. Går till fiket. Fikar, äter och badar. Tillbakavägen blev i lite varmaste laget. Nu har många båtar fått komma på vattnet. I Tegelviken var det till och med lite stökigt.

2/7

Jag skulle varit med och tränat kamraträddning och annat i ån men jag stod kvar på bryggan och bidrog med tips. Tråkigt att inte vara med men efter att ha blivit utpumpad av att ha kört skottkärran över tomten insåg jag att jag inte ska sitta i en kajak förrän förkylningen är helt över. Säger också återbud till kajakhelgen hos Petrus.

9/7

Tisdagspaddling. Peter, Sven, Mattias och jag. Paddlade en liten stund och tränade roll sedan. Det var någon vecka sedan jag paddlade senast och det kändes först ovant. Tog det försiktigt och kände efter hur kroppen reagerade. Blev glad att det fungerade.

Peter funderar mycket över hur hans stripbygge ska göras. Sven provar olika sätt att få en passande sits. Mattias och jag pratade paddlar.

11/7

Rolltränade. Gunilla kom paddlande i ån och vi pratade en stund. Följde med en pappa och hans son en liten bit så de kom igång. De hade aldrig suttit i kajaker tidigare. Plockade upp lite skräp. När jag började riva i en plastpåse visade det sig att en stor mängd vattenväxter hade växt fast i påsen. Den fick jag inte med mig men la upp klumpen på stranden. Jag blir förvånad över att så mycket skräp hamnar i ån.

12/7

Christer och jag besökte Etnografiska museet och fick en pratstund med Torsten Diesel från Iqaluits Kayak Club som var där och byggde kajakmodeller. Bilden är från museets samlingar.

13/7

Rollträning. Ett gäng satt vid klubbens bryggor och försökte dricka upp all sprit de hade så snabbt som möjligt. Jag tog mig bort till badplatsen vid kolonin. Där kunde jag träna ostört nära bryggan. Det kommer en flotte tyst över vattnet och jag finner att jag är filmad på ett oblygt sätt. Mannen vid elsnurran gör tecken rolla, rolla. Jag tränar bara. Visade i alla fall en standardroll.

Jag gick ur kajaken på ett smart, torrt sätt utan att sätta mig på däcket. Glädjen varade inte länge. En halv sekund senare kände jag rejält med vatten från någonstans på tuiliqen hamna rakt på min bak.

Nu har jag flyttat fotstöden närmare, tidigare fixade jag liggunderlag under däcket. Funderar nu hur jag ska ordna stoppning så sätet blir smalare.

16/7

Åpaddling och rollträning. Avslutade med att hjälpa Robert, som satt i en kajak för tredje gången att börja lära sig rolla. Det var kul.

17/7

En kvällstur med Eskilstuna Kanotsällskap. Sju kajaker gled i sol och vindstilla mellan öarna i Östra Hjälmaren till badplatsen vid Stora Sundby. Vi åt sittande i gräset bland kattfoten och gick sen en promenad i parken. Gässen börjar samla ihop sig och hade flygövningar. En stor mängd tofsvipor satt på en klipphäll men flög upp redan när vi var på stort avstånd. Måsungar försökte göra sig osynliga när vi råkade passera för nära.

När solen började gå ner förändrades ljuset och blev mer violett.

20-27/7

Hyr en stuga på Åland och skrämmer grannarna genom att träna roll i viken. Korta utflykter med K2:an Doris. Vinden blåser in alla Östersjöns alger i vår vik och vi lägger kajakerna på taket och åker till Mariehamn. Det blev inga bra bilder av kajakandet men vi följde med på en turistbåt till Märket.

Bild. Märkets fyr. Utsikt från fyrtornet.

Utsikt från fyrtornet.

Det är inte sjöfåglar som syns mot himlen. Det är sjömygg.

29/7

Rollträning. Kommer på två saker. Dels får jag tuiliq att täta absolut mot sarjkanten genom att dra tyget uppåt efter att jag satt fast den. Det verkar som det lönar sig att inte flytta kanterna så mycket runt ansiktet. Spänn den runt ansiktet och låt den sitta.

Vid sculling bakåt så behöver jag inte vrida ryggen så mycket om jag håller den närmaste handen nere vid magen. Det kan man variera. Vrida ryggen platt mot vattnet och hålla handen högt eller fuska lite och hålla handen lågt.

30/7

Jag hade initierat en fortsatt tisdagspaddling genom Facebook. Lars och Peter kom och så Simone med sin Trapper Eyre. Efter samtal och paddling lånar jag Eyren och fräser runt utanför bryggorna i Vilsta.

2/8

Rollträning med Moster. Undersökte om det gick att rolla med havskajak. Tänkte att min gamla breda pagaj skulle passa bra men det gjorde den inte. Däremot fungerade det med min supersmala rollpaddel. Kanske för att jag är van med den. Funderar nu på om klädseln på Valleysitsen torkar utan att jag ska behöva ta loss den.

Det slumpade sig så att jag anmälde mig till Stockenträffen. Det känns väldigt bra.

3/8

Rollträning. Jag har blivit hemskt stel.

Eiichi Ito. The five basic rolls


7/8

Rollträning med Anette, som rollade bättre med sin nya pagaj än med hennes vanliga europaddel. Jag blev sämre ju längre jag höll på samtidigt som jag vågade mer och till slut fick jag "räddas" av Anette. Anna och Kalle paddlade samtidigt en årunda.

12/8

Anette Christer och jag rolltränade. Vattnet såg bättre ut vid Skjulsta så vi var där. Katja och Kalle paddlade också. Två tjejer paddlar SUP och håller på med yoga. Ett massivt regn kommer över oss och jag känner mig plötsligt bäst klädd i min tuiliq.

Mitt bästa håll att rolla åt har blivit uruselt. Så jag tränade mest standard grönlandsroll. Det kändes inte bra att pröva något jag inte kan.

Bild. Jag scullar. Bild. Anette rollar.

13-15/8 S:t Anna

Tisdag

Det var många som paddlade kajak i närheten av Kajakparadiset vid Mon. Jag tog mig en känd väg österut och syd och passerade Olsundsleden. Här valde jag att paddla efter östra stranden. Ett regnmoln kom och jag stannade för att ta på mig en jacka och sydväst. I den efterföljande fjärden var vågorna lite för stora. Vatten gick över sittbrunnen på min höga Rockpool Älderman. Jag hade tänkt passera Finnfjärden men insåg att det inte var någon bra idé. På norra Missjö fick jag en egen strand och room facing sea.

Bild. Egen strand och room facing sea.

Det går att få in en av mina vattensäckar med 3-4 liter genom hålet i fotplattan. Då är det lämpligt med en vattensäck med cirka 7 liter vatten i fikaskottet. Sen får jag balansera kajaken med petflaskor om jag behöver ha mer vatten med. Det finns extra plats överallt även om jag släpar med mig flera saker jag inte behöver.


Onsdag

Dröjde länge vid mitt läger. Byar kom och blåste löv ur träden. En gren ramlade ner på kajaken med en duns. I perioder var det möjligt att passera öppna fjärdar. Jag föredrar vatten skyddat för vinden så jag snirklade in i området närmast tältplatsen. På kartan såg jag en lämplig lägerplats. Just innan jag kommit dit upptäckte jag en fin vik. Grund så att inga stora vita plastbåtar kan komma in. Jag tar gärna smalaste och grundaste passagerna. När jag skulle runda en berghäll stod där mer än 10 änder tätt sammantryckta, några var ungar. Jag kom mycket nära och inte ens ankorna i Eskilstunaån tycker om sådan närhet. Jag gjorde ett varningsljud, som jag trodde. Ankorna rörde sig inte ur fläcken. Av hänsyn vände jag om med ryggen mot ankorna och paddlade till viken jag just sett för att tälta. Det blev en kort paddeltur idag. Men jag kunde njuta i solen. Klippan vid vattnet var slät och varm. Den ensamhet jag föredragit uteblev. En segelbåt verkade försöka komma in i viken. När den inte kom längre ankrade den. Så jag fick grannar. Sen eftermiddag kommer molnen. Väderprognosen spår lite regn. Jag packar ihop mina utspridda saker.

Det regnar mer och sen kommer ett massivt åskmuller. Regnet tilltar. Det känns som någon häller vattenhinkar över tältet. Regnet mildras och jag hör ett pipande ljud utanför tältet. Det är många andungar. När jag kikar ut ser jag två andhonor genom springan. När regnet slutat går jag ut. Det är fullmåne. Jag plockar fram kameran. Ljuset från displayen får fåren att bräka från mörkret runt mig.


Torsdag

Tidigt tittar jag ut genom tältspringan. 29 änder äter i vattnet just vid kajaken.

Bild. Gräsänder vid kajaken.

När det blivit morgon river jag och ger mig av. Rundar hällen där änderna stod igår. Paddlar i en båge norrut och sedan mot väster. Till en börjag paddlar jag runt i vikar och undersöker om det går att komma fram på omöjliga ställen. Trots att det inte är så långt ut mot havet passerar jag ett stycke ytterskärgård och kommer till en väldigt vacker, närmast orörd plats. Det är för grunt för allt utom kajaker och det finns inga tältplatser. Jag går på grund upprepade gånger och skrattar åt att flera grund har tjocka ränder av gelcoatskrap. Paddlar genom Brottskären. Här vore en fin plats för rast och lunch men det är för tidigt så jag paddlar vidare. Jag har inte brytt mig om att se just från vilken ö jag paddlar och min kompass visar bara på ett ungefär vad som är väster så jag kommer fram till en annan ö än vad jag avsett. Ser det genast och fortsätter nu genom naturreservatet vid Vansö. Stannar till kort och ser på resterna av en gammal ek. Sen är det bara transport tillbaka.

20/8

Christer och jag gav oss ut på Mälaren. Det hade blåst ett par dagar från sydväst och vinden i byarna idag var upp över 10 sekundmeter.

Bild. Christer å Mälaren.

Efter en tur till Grävlingen tänkte vi oss in i Lillsjön genom vassen norr om Grässkär. Vi hittade inte vägen genom vassen. Det var för igenväxt och omöjligt att komma fram.

Lunchade på motorbåtsklubbens brygga i Sävholmssundet. Vi satt och pratade på bryggan. En fiskgjuse ryttlar över vassen. Matar mörtarna med smulor från smörgåsen.

Innan vi vände hem tittar vi på vraket. Det går att paddla in i det. En stor spindel sitter nära aktern. Det ser ut som den iakttar oss.

Sedan till en början närmaste väg tillbaka mot Sundbyholm. Men större vågor gör att vi lägger kursen mer mot Benklädet.

I Ramsundsån paddlar Christer snabbt före mig medans jag långsamt följer efter. Plötsligt plaskar änder fram från stranden vid hans kajak och kommer snabbt simmande mot mig. När de ser mig stannar de plötsligt och dyker. Jag väntar på att de ska komma upp. Så ser jag en and simmande under vattnet snabbt passera alldeles bredvid kajaken.

Stockenträffen

22/8

Roger skjutsade mig. Pratade i bilen så vi missade en vägskylt men kom ändå rätt till slut. Satte upp tältet i regn. Blev inbjudna till Ralfs jurta och fixade mat där.


23/8

Trodde jag skulle delta i en kurs men hade tagit fel på dag. Det blåste en stark vind från havet. Roger hade givit sig av ut till sundet mellan Vallerö och Hermanö tillsammans med andra kajaksurfare. Jag paddlade efter en stund i lä av de innersta öarna en sväng norrut. När jag kom tillbaka till campingen skulle Mats just ge sig av. Jag gjorde sällskap med honom. Vinden avtog lite. Efter en del paddlande hit och dit tog vi oss till Gullholmen och åt en glass. Så paddlade vi snabbt tillbaka rakaste väg.


24/8

Det arrangerades olika paddlingar och jag hade fått plats på turen till Måseskär som Anna och Christina ledde. Vinden var idag cirka 7 sekundmeter. Vågor sedan gårdagen. 22 kajaker. Snabbt tempo på vattnet, för det mesta. Gott om tid på land.

Vi paddlade mot Måseskär och innanför öarna var det lugnt. Vi gick den smala passagen mellan Vallerö och Tornö. När vi kom ut i öppet vatten steg våghöjden till runt en och en halv meter, något lite skum på en del toppar. Framför mig såg jag ibland ingen och sen kanske 4 eller 5 kajaker. Allt gick bra för alla och vi tog oss till Fågelskär där vi gick upp och tittade på en bra väg till Måseskär. När vi sedan paddlade iväg var vågorna inte lika intensiva och jag kände mig helt lugn. Närmare målet kom vi lite väl långt till höger men jag passerade med marginal mellan en rund sten och brytande sjö. Det var lite besvärligt att komma upp på ön med kajaken men jag fick bra hjälp både ur och sen att komma i.

Anna hade nyckel till fyren och till museet. Alltid roligt att få besöka en fyr.

Bild. Utsikt från Måseskärs fyr. Bild. Många kajaker kommer till Käringön.

Sen tog vi oss till Käringön. När vi skulle ur kajakerna halkade flera av oss på de hala stenarna. Där finns flera affärer, hotell och barer.

Nästa stopp var Champagneviken. Jag avstod att surfa trots att jag hade hjälm i kajaken. Det var nu lite lagom stora surfvågor här. Många provade på. Jag skulle ha haft en handuk med istället för hjälm. Bad lockade mig mer. Sedan blev det den vanliga kringel-krokvägen till Stocken. Jag är glad att jag klarade tempot och vågorna

På kvällen berättade Jette och visade bilder från en paddling i Indonesien. Petrus visade film från kajaktillverkning men jag gick och dushade och snosade sen i sovsäcken.


25/8

Innan vi åkte hem tog Roger och jag en tur till Gullholmen. Tittade på utsikten och åt glass. Paddlade igenom samhället och tog en annan väg tillbaka.

Det var cirka 200 paddlare på Stockenträffen. Flera kända ansikten. Flera utställare. Jag provsatt Petrus Black Pearl. Klämde på utförsäljningen från Kajaktiv och på Dags grönlandspaddlar från Enok. En deltagare sålde en North Shore Atlantic för 8500.

Vi tackade Ralf och åkte nöjda hem.

28/8

Anette och jag hade förra veckan kommit överens om att i kväll var en bra stund för rollträning. Berit och Lars-Olov tände grillen och många kom för paddling och plask denna varma kväll. Jag börjar komma över den osäkerhet jag tror jag ett tag känt och höll på tills jag missade och var tvungen att bli våt. Efteråt kändes det som kroppen verkligen fått sig en omgång.

Gryt

29/8

Hasse hade planerat en tur med EKS till Västkusten. Samma som blev en Misterhults-tur förra året på grund av vädret. Tyvärr kunde han inte följa med i år men Tomas, Nils-Erik, Christer, Johan och jag tänkte göra turen ändå. I sista stund ändrade vi platsen till Gryt på grund av vädret. Utgångspunkten blev Ostkkustenkajak på Ekön, där vi kunde hyra en kajak. Jag hann läsa på lite på nätet innan och vi siktar på Smultronholmen som första lägerplats. Vi hittar en bra plats till oss alla på en grannö.

Vi iakttar en regnfront som stryker tätt förbi oss. En stund senare kommer ett åskoväder rakt emot oss. Jag tror jag ska hinna diska men lämnar hastigt disken vid stranden när regnet kommer. Åskan går rakt över oss. När vi slog upp tälten verkade regn osannolikt så jag tog ingen hänsyn till hur vatten skulle rinna genom skogen. När jag sitter i tältet känner jag hur kallt vatten rinner under tältets golv under madrassen. Det blir kallt så jag la madrassen på andra sidan tältet. Regnet slutar och vi går upp på ön och tittar ut mot Häradsskär, dit vi ska i morgon.


Snabbt och enkelt:

Ett paket snabbnudlar

Tonfisk på påse

Tomatpurré

Koriander


Jag märkte inte att min skärbräda blåste bort trots att jag fick hämta stekpannan i skogen.

I skymningen ser vi något som simmar i viken. Efter att det började plaska stort tror vi att det är en säl.


30/8

Bild. Nils-Erik och getterna.

Nils-Erik och getterna.

Vi gick iland i hamnen på Häradsskär. Gick till fyren och getterna som betar där kom genast och hälsade. Åter i hamnen åt vi, läste en dikt och paddlade norrut. Det dåliga valet av kvällens tältplats kompenserades till viss del med whisky.


31/8

Vi fortsatte norrut till Harstena. Jag ville gärna besöka stället där Christer och jag tältat för några år sedan och vi trängde samman kajkerna för att komma upp. Johan hittade en egen finurlig plats på andra sidan den lilla viken. Vi gick genomom skogen till det platta berget söder om Flisfjärden. Tillbaka i kajakerna rundade vi Harstena på östsidan och fick lite vågor från havet. På norra sidan stannade vi på Brännholmen för lunch.

Bild. Christer och Johan på Brännholmen.

Christer och Johan på Brännholmen.

Passerade samhället och följde öarna mot sydväst i bitvis lite besvärlig motvind. Plötsligt känner jag igen mig. Måste ha paddlat min Kåre här någon gång på 80-talet. Nu hade vi ingen planerad plats för kvällen men Christer såg låga klipphällar på avstånd och vi tog oss dit. Vi kom till Fångö och tältade just utanför naturreservatet. Mitt tält hamnade lite fel trots att jag tyckte att jag hade koll. Efter att ha rumsterat om ganska länge hittade jag en acceptabel sovställning.


1/9

Efter frukost bestämde vi oss för att ligga kvar på ön. Vindarna var på gränsen till vad som var möjligt för oss att paddla. I stället tog vi en promenad på ön. Vi hittade stigar genom skogen. Passerade en vik där segelbåtar låg vackert skyddade. Genade genom en för tillfället torr sankmark och kom till den gamla koppargruvan. Enorma mängder med sten har tagits upp ur berget under 50 års tid på 1800-talet.

Vi gick en annan väg tillbaska förbi den välskötta gården Bodalen.

Bild. 4 gubbar går på en stig.

Nils-Erik Johan Tomas Christer.

Vinden friskade i, men vår lägerplats var skyddad och solen lyste. Vi badade och solade och några tog en ny promenad. Många fästingar måste plockas bort.

Så stod vi och tittade på himlen och undrade om vi skulle slippa åskovädret. Vi såg blixtarna och räknade sekunderna till mullret. Regnet kom vid kvällsmaten.


Nytt lyckat receptförsök:

Ett paket snabbnudlar

En stor vitlöksklyfta

Olivolja

5 droppar tomatpurré


Jag hade vridit tältet och fick ett perfekt sovläge.


2/9

Hemresa. Valde östra sidan av Fångö. Det kändes längre att paddla till gruvan än att gå genom skogen. Fångö är vacker med bulliga berg som i Bohuslän. På hemvägen passerade vi ön närmast Ekön på norra sidan.

Tillbaka på campingen fick vi hjälp av campingens personal att komma fram med bilarna. Restaurangen vid Fyrudden var stängd men vi fick ett gott alternativ på Lill Blå i Valdemarsvik. Där tackade vi varann för turen och skildes åt.

3/9

Rollträning i ån. Var själv så jag paddlade fram och tillbaka till Skjulsta. Jag paddlar sakta vid strandkanten och tittar på strandens gräs, blommor och buskar. Provade några darriga rollar när jag var tillbaka vid bryggorna. Kalle kom tillsammans med regnet och vi paddlade ett varv till genom Skjulsta. Idag var det bara 14 grader.

5/9

Daniel hade ordnat en företagspaddling. Alla klubbens kajaker var på ån. Lars-Olof, Katja, Peter, Christer och jag hjälpte till. Det är mysigt att paddla på ån. Det regnade lite, blåste lite, blev vackert väder. Bävrar visade sig och en häger flög runt.

10/9

Paddlade själv runt Ridön. Moturs. Långsam motionspaddling. Så här paddlade jag runt tidigare. Långa rundor i Mälaren. Övervägde nu att bara sätta mig på första bästa ö och njuta i stället.

I Ramsundån anade jag bäver och rådjur. Just när jag kom ut i Mälaren kom solen. När jag tittade åt sidan såg jag stora fåglar som på låg höjd flög från en ö in i vassen vid nästa ö. Jag tittade framåt en stund och när jag på nytt vände blicken såg jag att det fortfarande kom fåglar på samma sätt in i vassen. Ovanför där det jag tror är gäss stannade cirklade vita fåglar. Undrade vad som hände där men fortsatte på min färd och lät fåglarna vara ifred. Det blåste lite mer än prognosen men det blev inga besvärliga vågor i Granfjärden. Vinden skull komma från öster men den for lite som den ville mellan öarna. På norrsidan av Ridön hade vinden vridit till mer nordlig. Tegelviken var lite stökig, som vanligt, men inga spegelvågor idag vid båthamnen.

Jag gick snabbt iland i den lilla viken på nordligaste udden på Ridön. Där hade jag tyckt att det var så vackert när jag paddlat förbi tidigare. Idag var vattnet en grön soppa av alger. Drog upp kajaken i slutet av en djurstig. Såg inget bra ställe här och klockan var inte lunchdags än. Planerade att gå iland vid fyren på första ön när man vänder mot söder igen. Där fanns en liten sandstrand i lä just bredvid fyren. Dagens dittills enda motorbåt siktade på stranden men jag var först och tänkte att vi kunde dela på den. Motorbåten drog på full gas och försvann. Fixade käk. Det var varmt i solen. Jag kunde ha badat men avstod. Här är ett bra ställe för någon som är intresserad av insekter. Såg flera olika skalbaggar och spindlar.

Bild. Min kajak Moster vilar på stranden.

Sen var det transportpaddling till Sundbyholm.

12/9

Tog fram Älderman ur kajakladan för att titta på hur skäddan fungerar. På en chans ringde jag upp Johan Wagner som säljer Rockpool och fick genast bra tips om hur man kan göra om man vill ha större skädda. Funderade ett slag och bestämde mig att följa ett råd jag en gång fick från en man som jobbade med datorer. "Pilla inte på något som fungerar." Klappade på kajaken och åkte hem.

14/9

En stunds rollträning, eller snarare scullingträning. Osäkerheten som gjorde att jag inte fick till bra rollar är borta. Koncentrerar jag mig funkar butterfly. Längtar efter en varm bassäng.


På kvällen jagar vi fullmånen. Emelie, Lars-Olof, Hasse, Peter och jag. Emelie har inte paddlat särskilt mycket men klarade Blackens vågor och vindar upp emot kuling. Yr hade prognostiserat regn och en temperatur nedåt 11 grader men inte den här vinden. Regnet kom inte heller och temperaturen stannade vid 14 grader. Vi åt kanelbullar på Grävlingen. Pustade ut i lä bakom Alholmen. Låg i en mörk vik vid Räfsgarn och såg en kort skymt av en alldeles rund måne. Bävrar slog häftigt med svansen när vi kom och störde. I Ramsundsån skapade lanternor och pannlampor ljusspel mellan träden.

Bild. 3 kajaker i skymningen.

Mörkret kommer. Lanternorna tänds.

16/9

Jag åkte till Kajakparadiset för att antagligen köpa en Zegul Arrow Play HV PE och fick sällskap av Christer. Vi provpaddlade samtidigt en alldeles annorlunda kajk. En Prijon Grizzly. En kajak med former som om den var konstruerad av ingenjörer i gamla Sovjetunionen. Kantiga former och kan lasta allt. Kajak upp till armhålorna och min pagaj med lägre paddelförning slår i sittbrunnskanten. Men den är ändå rolig att paddla.

Det blåste kuling ute vid Harsena och vi är bara en paddeltur därifrån. Det var nu lättare att kanta kajaken mot när jag testat modellen för några år sedan. Play har fått ett nytt skrov trots samma modellbeteckning. Vi paddlade ut en bit för att få vågor. Jag provade inte att fälla ner rodret utan använde bara skäddan. Kajaken var inte alls så lekfull som jag trott. I den hårda vinden tog det till och med emot lite att svänga runt den. Jag bestämde mig för att försöka få Christer att köpa kajaken men han tyckte att han har nog med båtar. Jag kände att det ändå är en juste och bra havskajak så det var trist att låta någon annan köpa den till det förmånliga priset. Jag ringde till styrelsen i Kanotsällskapet och fick ett OK så vi fick med oss kajaken hem i alla fall.

Bild. Den klorofyllgröna kajaken ligger på mitt biltak.

Zegul Arrow Play HV PE

När jag ser bilden så tänker jag att det är en rakare köllinje än på reklambilderna. På kajakuthyrningen har den legat upp och ner två säsonger och det har antagligen gjort kajaken rakare. Den kommer nog att långsamt bli den lekkajak den en gång var när den ligger rätt i kanothuset.


17/9 Rättelse från igår om hur kajaken är.

Provpaddlar Playkajaken i lugna förhållanden i ån. Finner att den svänger underbart. Den kraftiga vinden i S:t Anna igår gjorde en bedömning svår för mig. 〈Fiskaren funderade på om han skulle ge sig ut och rädda oss.〉 Det är säkert inget fel på kajaken på något sätt. Den går också att paddla med gymnastikskorna på om jag inskränker mig till att använda skäddan. Testar rodret en liten stund men är inte van vid de korslagda roderlinorna och det går att svänga så det porlar om aktern utan roder så det blir lite konstigt med roder. Sitsen är gjord för någon med annan form på rumpan. Kanske skulle det bli bättre om ryggstödet plockades bort. Mina ben vill somna. Den plats kajaken fick i kanothuset är inte helt optimal. 28 kilo kajak som ska in i en smal gång och så upp i i brösthöjd och in mellan två andra kajaker. Jag kommer inte att lyfta ner den själv en gång till. Det här blir nog en uppskattad klubbkajak.

19/9

Åkte till Kajaktiv på Tjörn för att prova och antagligen handla en P&H Delphin 150. Trots att den i marknadsföringen beskrivs som en kajak för småvuxna så väger jag exakt lagom mycket utan packning. Jag fick paddla där själv. Mitt dåliga lokalsinne gjorde att jag bestämde mig för en liten tur norrut efter kusten. Det blåste nästan inget. I den grunda viken vid Kajaktiv testade jag hanterbarheten. Den svänger verkligen lätt. Efter ett tags paddling så skickade jag ner skäddan helt och där fick den vara tills jag kom ut i lite sjö efter att ha passerat konstverket på Klädesholmen. Rundade närmaste ön och fick lite vatten på däcket. Kände på lite spegelsjö och fick vågor från kustbevakningens fartyg. På tillbakavägen paddlade jag in i småbåtshamnen på Klädesholmen innan jag vände tillbaka. Solen började komma fram. Det var premiär för torrdräkt och det kändes bra. Förutom den säkerhet jag känner i den här kajaken så är sittställningen och sitsen bättre för mig än något jag provat.

I morgon tar jag med mig den hem. Och en likadan fast ny till klubben.

Bild. P&H Delphin hos Kajaktiv Tjörn.

P&H Delphin 150

Bild. Bohuslänska klippor.

21/9

Testade Delphin i ån. För min egen del men också mycket för jag undrade hur den skulle vara för nybörjare eftersom klubben köpt en. Jag blir glad. Känns trygg och med lite skädda går den snällt rakt fram. Utan skädda svänger den på ett roligt sätt. Körde in fören under broarna i Skjulsta. Lät sedan kajaken svänga runt av strömmen. Tur att jag inte fastnade på någon sten. Det kunde gått så jag blivit våt. Jag kanske blir mer våghalsig med den här kajaken.

Det skulle kännts bra att rolla direkt men jag hade blivit så våt och kall. Bytte därför kajak till Ilaga. Tuiliken satte jag nu så som jag sett på bilder av inuiter. Den går under hakan och det kom inte in en droppe vatten. Jag kommer att testa med en balaclava över tuiliq för att inte bli så kall om huvudet.

Anette kom förbi och vi kommer att köra igång rollträningen igen. Hasse kom också förbi och ville höra av mig om jag såg den perfekta kajaken komma upp på begagnatmarknaden. Själv tror jag den perfekta kajaken var den Delphin som just låg framför våra fötter på gräsmattan men Hasse vill ha något mer grönländskt.

24/9

Ett studiebesök i Peters garage. En Nanoq håller på att bli till.

Bild. Peter i garaget med en halv kajak.

25/9

Tog en tur på Mälaren. Jag hade en tid att passa så jag höll koll på klockan. Rundade Grävlingen, Alholmen, Benklädet och Räfsgarn. Väderprognosen sa att det skulle bli sol och varmare men en molnfront kom från söder och skymde solen. Längre ner och vid marken blåste det från öster. Det är vackert på öarna men vattnet är bitvis fullt av alger. Vid Räfsgarn blev det spår av kajaken i det gröna. Jag tycker att vassen breder ut sig. Stora fiskar slår. Ett par segelbåtar är på väg till vintervilan. Ramsundsån är fin som vanligt.

26/9

Roger skulle kommit för att testa Delphin men han fick förhinder. Christer och jag paddlade varsinn Delphin. Thomas kom av en slump så vi gjorde sällskap. Vi ska hålla utkik efter bra väder på sörmlandskusten för en tur från Stendörren eller Svärdsklova.

Vi tittade på hur Delphin var gjord. Anordningen att spänna ryggstödet verkar vara en bra grej. Gummicorden som ska returnera skäddan på min begagnade kajak är lite slak men det fungerar rent praktiskt fortfarande.

27/9

Däckslinorna sitter ju så hårt spända på alla kajaker. Det blir ju snyggt men det går inte att få grepp om dom. Så jag skar bort linorna på Delphin. Det var svårt att hitta en röd lina som passade. Resultatet blev inte så bra. Det går nu att få tag i linan och den kommer inte att töja sig men man kan tänka sig att man får brännskador eller skärsår av linan om den glider i handen.

Bild. Sittbrunnen och däckslinorna på min Delphin.

29/9

Gummicorden till skäddan på min Delphin behövde spännas. Skäddan går inte tillbaka. Det är en enkel konstruktion. Enda verktygen jag behövde var en kniv och en pinne som jag hittade på marken.

30/9

Paddlar en tur på Mälaren med Christer. Hälsade på hos hans bror och svägerska i Björsund. Lunchade på Norrbyskären och paddlade tillbaka genom Lillsjön.

2/10

Vassen böljade. Små vågor på ån började bryta. Haksnodden till min sydväst fladdrar mot kinden. Regn och 8 grader. Fin tur på ån faktiskt.

Använder min äldsta pagaj som fått smalare blad. Den går ljudlöst. Lite lång kanske och stort avstånd mellan händerna.

Paddlar Delphin. När jag kliver ur finns det flera liter vatten i sittbrunnen. Satt kapellet inte på riktigt? Det är hursomhelst i minsta laget så kanske jag köper ett nytt som passar helt bra. Måste skynda på innan Storbritannien går ur EU.

3/10

Det är inte svårt att kanta Delphin så vattnet kommer över sargkanten men igår satte jag nog inte på kapellet ordentligt bakom ryggen. Jag måste dra kapellet över det höga ryggstödet.

Gässen är borta men änderna har kommit in till stan. De som simmar nära kajaken är här alltid. De som flyger skrämt är inflyttade från landet.

Jag har glömt hur fint det är att paddla när skymningen går mot mörker.

Bild. En av broarna vid Vilsta.

5/10

Ville testa vid bryggan vid kanothuset hur sculling känns med Delphin. Kände efter lite med paddeln i vattnet men utan att glida av akterdäcket. Det blev en vanlig åtur i stället. Längtar efter en varm bassäng. Det blir svårare nu när badhusen privatiseras.

7/10

Solen hjälpte till att smälta isen på bilrutorna när jag åkte hemmifrån. Kalle och Thomas följde med Christer och mig på en Hjälmartur.

Vid Hästnäs mötte oss en trevlig man som gärna ville prata en stund och jämföra våra paddlar med hans. Vi siktade på Valen som vi gick på södra sidan om. Jag har varit här tidigare och tycker att det är vackert. Det är en mer orörd natur samtidigt som de som bor på Valen verkar vårda de värden de har runt sig. Solen lyste och vinden höll sig nästan borta. Vi hittade en fin sandstrand på Valen och åt lunch på gräset där. Av någon anledning kom emellanåt en mild doft av bärfis men vi såg ingen. Vi är ju gamla gubbar och lade oss en stund att vila i solen. Sen paddlade vi runt Grundholmarna. Det är en speciell plats. Åsen som går över Hjälmaren kommer upp just här.

Bild. Christer vid Grundholmarna.

Sen åter till bilarna och vår värd som hälsat oss när vi kom dök upp igen för en pratstund.

Det är fullt med grund strax under ytan också där man minst anar. Thomas och jag var nära att välta då vi åkte upp på stenar.

10/10

Rolltränade i ån med Anette. Det blev bara en handfull rollar på grund av temperaturen. Vi hoppas få komma till en varm bassäng. Peter kom och tog några bilder. Det är roligt att få se sen.

Bild. Ilaga, jag, sculling.

13/10

Framåt kvällen blev det tid för en åtur. När jag blev klar att börja paddla låg Kalle och bredvid mig och väntade. Han försöker paddla var dag om han hinner. Vi paddlade i skymningen och jag fortsatte sedan in i mörkret. Försökte fotografera grenar som hängde ut över vattnet med blixt när det blivit för mörkt för annan fotografering. Vid de uthängande träden mitt emot kanotbryggorna kom ett massivt moln av tobaksrök över mig. I mörkret måste någon ha stått där och rökt intensivt. Jag backade ut och hittade andra träd att fotografera. Så småningom såg jag inte grenarna förrän jag nästan körde på dem och jag fick hålla mig mitt i ån och ta mig hem.

En stjärna lyste klart på himlen innan andra stjärnor trädde fram. Stjärnan delade sig och försvann efter några sekunder. Först i bilen på väg hem såg jag fullmånen omgiven av tunna moln.

15/10

Ett nytt rekort i kort paddling. 73 cm. Kapellet från Reed är för kort.

16/10

Hälsade på Köpings Kanotklubb. Jenny och Kalle i Karlbergsgbadet.

19/10

Jag hade tänkt mig en dag utan vind och med sol på Näshultasjön tillsammans med gamla och nya medlemmar från Eskilstuna Kanotsällskap.

Det blev vind och mestadels sol och höstfärger i naturen tillsammans med Anette, Kalle, Peter och Christer.

Vid Sandviken dök Karin upp. Hon hade tältat där över natten.

Bild. På Näshultasjön med Kalle.

23/10

Tillsammans med Anette och Roger besökte jag Köpings Kanotklubb.

Jag hade med mig Ilagan och det kändes bra att träna i deras stora bassäng. Den mindre bassängen kan nog duga den också. Vi provade att paddla polokajaker och fick en snabb demonstration av Jenny och Kalle hur det kan se ut i en match.

Bild. Kalle och Jenny visar en lekfull matchsituation.

Jag tror att vägen till framåtlutade rolla för mig går över framåt sculling. Det känns mycket bättre att träna i en varm bassäng. Det finns ingen rädsla för att misslyckas. Roger har tidigare erfarenheter av liknande kajaker och for runt i bassängen på ett självsäkert sätt. Anette fick hjälp med sina rollövningar och handrollade några gånger.

Det känns ovant att skära ner bakdäcket under vattnet i svängen. Det är roligt att paddla en så här kort kajak men kajakpolo är inget för mig. Jag får komma tillbaka igen med min kajak.

30/10

Nya kapellet från Reed kom idag. Tyvärr avstår jag från all kajakverksamhet. Den 14/11 får jag en besvärlig tand bortopererad. Efter det blir det väl som vanligt igen.

2/11

När jag mätte kapellet från Reed som jag köpt till Delphin så är det både kortare och smalare än det kapell jag har tidigare som är för litet. Jag trodde inte att det här kapellet skulle passa. Det spelar ingen roll att det står P&H Delphin 150 på kapellet om det ändå är för litet. När jag kunde testa idag så passade det bra. Det blir säkert bara bättre när jag får ner min mage i hålet och på det sättet ökar ut bredden lite.

Bild. Kapellet sitter på Delphin.

Om jag hade ringt till Reed innan jag beställde så hade jag fått ett passande kapell direkt.

11/11

Provade nya kapellet på ån. Med viss svårighet fick jag in min mage och alla kläder i hålet och konstaterade sedan att kapellet kunde ha varit något bredare just där sargen vinklar sig en bit framför mig. Formen på sittbrunnen är lite ovanlig.

Nu på förmiddagen var jag själv i ån och jag såg inte några spår av någon annan heller. Isen ligger i vassarna och i viken bredvid bryggorna. Avbarkade pinnar flyter i ån och visar att bävern ätit sin frukost. En flock väldigt små fåglar virvlade runt mellan träden. Många gräsänder i ån och när jag närmade mig Skjulsta flyger knipor ut ur vassen. Senare där ån vidgar sig lättade smtidigt uppskattningsvis 100 ljusa andfåglar genast de fick syn på mig .

Linan som håller skäddan inne verkade ha tappat en del av sin elasticitet i kylan och skäddan hängde ut en bit. Efter en stund blev det kallt om fötterna. Jag tyckte jag märkte kylan i kajaken när jag kom in i partier med kallare vatten.

12/11

Tvätt och puts. Jag hade Ilaga och Moster på service i Christers garage. Vi lagade småskador med bottenfärg för snabba segelbåtar. De skarpa kanterna på Ilaga nöter bort gummi när jag skuter upp kajaken på biltaket. Så blir det svarta gummiränder på slagen.Kanske bättre att lägga upp kajaken på biltaket från sidan.

Christer tog bort ryggstödet i hans Frej. Såhär i garaget verkade det nog mest ivägen. Får se hur det blir i längden. Inte alla kajaker behöver ryggstöd.

23/11

Christer ville ha sällskap på ån och jag tyckte det var bra att komma igång igen. Första delen av paddlingen hasade liggunderlaget, som ligger i botten, fram och sittställningen blev fel. Jag fick kramp och vi tog en paus. Sen gick det bättre. Vi var rätt tidiga och mötte efter en stund Thomas. Jag fyckte det fick räcka men Christer följde med Thomas på ett varv till.

Det var gråmulet och 5 grader. Lite regn.

Bild. Eskilstunaån i novemberdis..

4/12

Kom iväg till bassängträning i Köping. Testade för första gången att bara vara i lilla bassängen. I den stora tränades polo. Jag blev missnöjd. 90 cm djup är för lite. Och bassängen är för liten annars också. Jag måste hela tiden hålla koll på var bassängkanten är.

Men när jag efteråt åt en macka och drack te i bilen så tänkte jag att jag får träna på det som det går att träna på. Humöret vände åter.

Bild. Genom vassen ut i Blacken.

7/12

Jag ville paddla runt Sundbyholmsön och se om det går att komma mellan Grässkär och Stora Smörskallen. Senast vi försökte fastnade vi i vassen och var tvungna att vända.

Det var högt vattenstånd i Ramsundsån vid kanothuset. Brun humus sköljs ut i Mälaren. Hägrarna är stora när de lättar mellan träden vid ån. Det var bara behagliga vågor i Tegelviken. Övervägde om jag skulle ha tid att ta vägen genom vassen som jag planerat. Bedömde att jag hade 15 minuter tillgodo. Det gick lätt att hitta rätt väg genom vassen nu.

Just efter att jag tagit bilden kom det lite snöflingor i regnet. På Blacken ökade vinden upp mot 7 sekundmeter. Jag hade packat tyngre bak och det var nog bra. Med den här kajaken ändrar man riktning bara genom att kanta. Att ta ett kraftigt tag på vågtoppen lönar sig inte mycket. Vid ett tillfälle tog en våg från sidan tag i kajaken och jag åkte sidledes ett stycke. Borde haft lanterna med mig. Ljuset på andra sidan Blacken visade att solen var på väg ner.



18/12

Tillsammans med Anette åkte jag bussen till Köping. Jenny kom, visade och tipsade och Anders hade åkt från Örebro och var generös med hjälp. Använde klubbens materiel. Det var ok med den lilla gula båten men jag hade svårt att komma överens med paddeln. Paddeln känns tung och går inte genom vattnet. Vänder den så att skålningen gör att den lyfter. Då kan jag använda den. Jag kommer in i det mer och mer. Nästa gång tar jag med egen paddel. Det fungerar med buss om min fru hämtar mig när jag kommer till Eskilstuna.

20/12

Jag aviserade en mälarpaddling på Facebook. Det blir kallt att spänna fast kajaken men så länge det är plusgrader borde det gå. Thomas och Christer följde med. Ån vid kanothuset i Mora var bräddfull. Vattnet gick upp under kanothuset. Det gick inte att lägga i från brygan som vanligt men Kalle var där och skjutsade ut oss.

I gråväder på gränsen till dimma paddlade vi från Blacken in norr om Grässkär. På tillbakavägen paddlade jag i förväg in i den översvämmade skogen och fotograferade när kompisarna kom tillbaka i ån. Christer och jag hade lunch och afterpaddle på trappan till bastun. Thomas måste hasta vidare.

Bild. Jag är i skogen och Thomas och Christer paddlar i ån.

Sammanfattning av 2019


Örnsbergs Kanotsällskap bjöd in till bassängträning. Blev väl emottagen och deltog några gånger trots lång restid ibland i dåligt väder. Jag tränade också i Lögarängen i Västerås med Västerås Kanotförening och med Havspaddlarna. Tillsamman med några klubbkamrater i Eskilstuna hyrde vi Kungsörs badhus några gånger. I slutet av bassängsäsongen blev jag mer hemtam med rollandet.

För andra terminen ordande vi en pagajkurs genom ABF och lånade en slöjdsal utan kostnad.

På båtmässan Allt för sjön tillbringade jag mesta tiden hos Rebel och blev förtjust i en Jara.

Nu har jag ju en Rockpool GT och den fick namnet Älderman och förbättrades med fungerande knästöd och ett bättre säte. Ilaga har också fått stöd för låren.

Tillsammans med Eskilstuna Kanotsällskap har jag paddlat ner i Eskilstuna centrum. Vi har också paddlat runt Nyckelön och i Marvikarna. Vi har fikat på Ridön och haft en tur i Östra Hjälmaren. Klubbtävlingen i Mälaren bjöd på förskräckliga vindar.

Jag testade Älderman en vårtur i Mälaren med packning. Då blåste det också för mycket.

På Nationaldagen åkte Christer och jag som ett par år tidigare till Örnsbergs Minimässa. Kände bland annat på Jaran igen.

Christer och jag passade på att besöka Etnografiska museet då några inuiter var där och byggde modeller av traditionella kajaker. Vi tänkte efteråt gå på en rolluppvisning men den hade genomförts innan utsatt tid.

Min egen rollträning har stundtals påverkats av för kallt vatten. Jag hade med mig Ilaga på semester på Åland men på slutet av vistelsen blåste alger in i vår vik och vi åkte till hotell i Mariehamn i stället.

Jag gjorde en försiktig tur i S:t Anna och fick nära kontakt med en stor flock änder.

När Christer och jag paddlade in i vraket i Säveholmsviken kom en stor skräddarspindel fram och tittade vilka vem som gjorde intrång.

Jag bestämde mig i sista stund att åka till Stockenträffen eftersom Roger frågade efter sällskap. Jag följde inte med ut i surfvågorna men paddlade med erfarna gruppen till Måseskär. På vägen trycktes vågorna vid en passage upp till 1,5 meter, det mesta jag varit med om.

Sen blev det som förra året en inställd västkustpaddling med Eskilstuna Kanotsällskap. I stället valde vi i år Gryt. Vi kom bra överens med de framfusiga getterna vid Häradsskär.

Jag började leta efter en surfkajak och det resulterade i att jag förmedlade ett par kajaker till Eskilstuna Kanotsällskap och att jag köpte en själv. En P&H Delphin 150. Den har varit hyrkajak och är märkt med 22. Jag kallar den för Två Ankor.

Lite mot slutet av säsongen har jag paddlat med klubbkompisar på Hjälmaren från Hästnäs, på Näshultasjön och i närmaste Mälaren.

De kommunala badhusen byggs om och övergår i privat regi. Det finns flera kanotföreningar runt Mälaren men de agerar var och en för sig. I den lilla föreningen är intresset för bassängövningar för litet. Jag tog kontakt med Köpings Kanotklubb som har regelbundna bassängträningar för kanotpolo. Jag fick ett tillmötesgående mottagande och kommer nog att fortsätta träna i polokajak, men med pagaj.

Mina kajaker i början av året.

Bild. Trapper Laxen 530.

Doris, Trapper Laxen 530.

Bild. Rebel Ilaga.

Rebel Ilaga

Bild. North Shore Atlantic.

Moster, North Shore Atlantic.

Bild Rockpool GT.

Rockpool GT

Texterna på de här sidorna återspeglar mina åsikter vid det tillfället då de skrevs. Senare har jag ibland tyckt annorlunda men jag har ändå låtit mina ursprungliga tankar finnas kvar i texten.