Till senaste händelsen.


Specifikationer:

Längd 522 cm

Bredd 55,5 cm Jag tyckte den kändes bred men det störde inte när jag paddlade med pagaj. Jag kan slå i sargen ofta på en del andra kajaker.

Sitthålets innerstorlek är 80,5 x 39 cm För min smak kunde det vara kortare så jag når t ex vattenflaskan enklare.

Vikten är 29,5 kg men det fungerar bra för mig att bära den med en hand i fikaskottets kant och den andra handen runt lårstödet. Hellre en tung kajak mer mjuka kanter än en normaltung kajak med vassa kanter.


februari 2022

Jag köpte kajaken på XXL. Några dagar tidigare gick jag förbi och sneglade på kajakerna i ingången till varuhuset. Min tanke var nog att jag inte tyckte man kunde paddla en varuhuskajak 5 gånger billigare än en engelsk märkeskajak. Men så läste jag vad som fanns på webben.

Det jag från början sökte efter var en kajak som skulle klara en landning i dyning på en stenstrand. Något begagnat för cirka 10.000:-. Nu blev det billigare. Det var ett tillfälligt erbjudande.

Tydligen är det svårare att hitta ett kapell som sitter ordentligt fast när kajaken är rotationgjuten. Så är det med den här kajaken i alla fall. För vanlig användning kan jag använda mitt gamla kapell från Kanuk, Kanuk 225. Det är ganska stort och går att dra åt så kapellets töjbara lina dras åt under sitsens sarg. Det kanske skulle sitta kvar vid en roll. Det var svårt att få tag i ett duktigt kapell i Sverige som också passar min magomkrets på cirka 100cm. Från Bear & Water i Finland kunde jag beställa ett Seals Pro Rand 1.4 XXXL. Det var den magstorlek som fanns så här på en gång. Jag får plats med vinterkläder. Kapellet är särskilt gjort för rotationgjutna kajaker.

Första provturen.

Stabil. Håller emot ordentligt när jag kantar. Lättsvängd. I den här blåsten utan vågor kommer kajaken ibland in i att vilja svänga själv. Något som antagligen blir bättre med mer last. Jag är lite osäker på det här och behöver testa mer. Med något styrtag eller skädda så blir det inget problem.

Kajaken tålde isbrytning bland vassa, tjocka och tunga isstycken. Oregelbundheterna som syns beror på vatten och issörja.

Jag skulle beskriva botten som rundplatt. Två små slag sitter över varandra upp mot relingen.

Snygg knut. Handtaget sitter som det gör. Mer som prydnad än funktion. Det duger att ta tag i när kajaken ska upp på bryggan. Det brukar ju se ut såhär på kajaker. Ett estetiskt val. Men på den här kajaken kommer jag inte att ändra det. Jag väljer också utseendet.

Ett för mig ovanligt skäddareglage. Jag har inte vant mig vid det. Jag upplever en osäkerhet i hur mycket skäddan sticker ut.

Narvalar är fint och passande.

Jag kan inte klaga på hur jag sitter på madrassen. Finessen att kunna dra upp framänden på sitsen är väl ett sätt att ha möjligheten att sätta fast sig i kajaken så att man inte åker ur i väldigt tuffa miljöer. Annars förstår jag mig inte på det. Trots att ryggstödet är en av Boreal Designs enklare konstruktioner och att jag tycker att jag inte behöver ryggstöd så är det här ryggstödet väldigt bra för mig.

Skruvarna som håller fast sitsen är inte nerdragna helt. Kanske finns det en anledning till det. Jag låter tills vidare bli att pilla på det.

Remmar för att användas vid självräddning med flottör.

På båda sidorna, fram och bak finns det extra lina ifall man vill sätta på plastslang över linorna och på det sätter göra handtag. Generöst. Linorna sitter lagom hårt.

Samtliga lucksargar är skruvade. Man kan ha olika uppfattningar om allt men jag tycker det här är bra.

P2 betyder polyeten mellanstorlek. För paddlare 64 - 102kg.

Linor med reflex. Snygg lindragning.

Skottväggen sitter väldigt långt fram. Gummiluckorna är Boreal Designs egna. Lätta att använda med handskar. Fikaluckan fick jag smörja för att den skulle gå att sätta dit.

3/3

Kapellet kom från Bear & Water i Finland. Till en början såg jag det som en omöjlighet att få det över sargkanten. Efter att ha slitit mig trött så tror jag att det kan fungera trots att jag inte fick på det själv. Det får väl sitta på kajaken ett tag sen när jag får hjälp att få det på plats. Nu idag hängde jag upp kapellet med en tyngd för att dra ut det. Det är inget jag rekommenderar någon längre tid.

4/3

Förra gångens häftiga närkontakt med isen hade inte satt några spår på botten. Kajaken svänger lätt med kantning och om jag svänger och lutar inåt i svängen svänger den som ingen annan kajak. Den är känslig för tyngspunktföskjutningar i längsled. Är det här den optimala havskajaken för surf? Att det bara finns ett plastlager gör att kylan från vattnet känns mer. Nu börjar jag redan fundera på att göra om sitsen. Hittills så har kajaken klarat jämförelsen bra mot kajaker som är 5 gånger dyrare.

12/3

När jag paddlar långsamt slår paddeln i kajakens sidor. Det finns en valk i kajakens däck som bullar ut på sidorna om främre delen av sittbrunnen.

Jag tror jag ska prova att lägga en fastare men tunn skiva på sitsen. Kanske ett sittunderlag. I sidled passar den mig. Jag känner stöd på båda sidor av sitsen.

15/3

Jag skar till en bit liggunderlag och det känns mycket bättre att sitta där nu. I alla fall på gräsmattan. En remsa silvertejp på var sida kommer att hålla fast det.

Den här kompassen är bäst för kajaker tycker jag. Genom att göra öglor som på bilden så drar jag inte åt linan runt däcket. Den är föredömligt löst spänd från fabrik och jag behöver inte sätta dit plastslang för att få bra handtag. Kompassens linor går under de andra linorna.

i stället för att köpa en kula till främsta linan på fördäcket gjorde jag en knut om linan så det går lätt att få in en paddel där tillfälligt.

19/3

Stundtals ganska blåsigt på ån tillsammans med plattvatten gjorde att jag till slut föredrog att paddla med nästan helt utfälld skädda. Mer last hade nog gjort kajaken mer lättpaddlad.

28/3

Efter 20 dagar är neoprenkapellet fortfarande inte tillräckligt uttöjt för att jag ska kunna sätta på det utan hjälp. Ska det vara såhär?

9/4

En utdragen process.

11/4

Testar med en sits i kolfiber som Peter gjort. Lägger den direkt ovanpå madrassen. Den bygger nästan inget i höjdled. Silvertejp kanske fungerar som montering. Det går snart att använda neoprenkapellet.

16/4

Det är mera fart på vattnet nu. Till och med vid forsen i Skjulsta är det bättre att paddla med skäddan helt ute. Lastmöjligheten är bättre akterut och med last bak blir nog behovet av skädda mindre. Nu i tystnaden på kvällen hör jag skäddan slå vid vart paddeltag. Den nya sitsen verkar fungera för mig. Kapellet får nu sitta på hela tiden.

23/4

Nu när jag tror att neoprenkapellet går att använda så börjar jag förbereda en tur i Mälaren med lite packning. Jag saknar direkt en lucka framför sittbrunnen. Ska jag behöva köpa en däckväska?

24/4

Christer och jag hade en klubbtur till Norrskär. Anette följde med. Jag passade på att testa med last. Prognosen var 8 - 13 sekundmeter från nordost. Det gick bra i motvinden. Sned motsjö var mer behaglig i den här kajaken än jag upplevt med någon annan. I sned sidvind med så skulle det ha behövts en aggressiv kantning trots full skädda och mest last baktill. Jag paddlade ett långt stycke bara på vänstersidan.

I det här vädret hade de flesta kajakister valt att stanna på land. Anette kommenterade att det var bra att ha kajaksurfat i Danmark innan.

28/4

Sålde kajaken till Bengt. Vi kollade in funktionen av skeddan och konstaterade tillsammans att den inte borde passerat leveranskontrollen. Som den nu var hopsatt gick den inte ut som den skulle. Jag vill gärna veta hur kajaken fungerar efter att skeddan lagats. Tyvärr kan fel som det här eller värre också finnas på kajaker som kostar 4 gånger mer.

Fotograf Bengt Larsson

8/5

Bengt meddelar att "Baffin gick som tåget med justerad skädda."

Sammanfattning

Jag köpte kajaken då priset var som lägst och det bidrog väl till att den var lätt att sälja. Det är en till utseendet något ovanlig kajak. Man sitter ganska bra utan att göra någon förändring av sits och sittbrunn. Baffin fungerar bättre för mig än plastversionen av Tahe Play. Baffin är låg och har lite av grönlandskajak över sig men sittställningen är det inget problem med. Som jämförelse har jag problem att sitta i Rebel Ilaga.

Baffin gick väldigt mjukt i motsjö av olika vinklar. Jag upplevde den som väldigt hanterbar och rolig att paddla. Skeddan var felaktigt inställd av tillverkaren och levererades till mig som kund utan att någon brydde sig om det. Jag har i och för sig sett en ny Valley med ett snett monterat säte. Ändå tycker jag att sådant här inte ska komma ut till kunden och det finns ingen ursäkt. Kanske har Boréal Design en bättre garanti än Valley. För Boréal Design är det antagligen ett sätt att få verksamheten att leva vidare men kanske man kunde låta göra kajakerna någon annan stans är i Kina. Hur kajaken fungerar i lite mer besvärliga förhållanden med en okay skedda kan jag inte uttala mig om. Kan skeddan verkligen räcka till? Det hade antagligen gått att packa för en vecka med mina stora saker och mycket vatten men med en annorlunda fördelning av prylarna än jag är van vid.

XXL hade inte alla kapell hemma då jag köpte kajaken och det kapell jag provade satt alldeles för löst för mig. Det hade antagligen varit bra för en förstagångsköpare och fungerat så att man inte stänker ner byxorna. Det var svårt för mig att hitta ett bra kapell som sitter ordenligt fast till kajaken .

En förstagångsköpare som ska använda kajaken i lugna vatten får en bra och trevlig kajak. Den var fint röd, som konstgjord hallonsaft. Jag tycker om färgen.